Στο σημείο αυτό θα βρείτε άρθρα για διάφορα θέματα.

Σχολικός εκφοβισμός και ενδοσχολική βία

Ο εκφοβισμός και η βία  μεταξύ των μαθητών είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Σαν φαινόμενο πάντα υπήρχε αλλά την σημερινή εποχή είναι πλέον πιο εύκολα αναγνωρίσιμο. Είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών στα παιδιά και τους εφήβους.

Περισσότερα...

Επικοινωνία στην οικογένεια

Η επικοινωνία είναι ένας τρόπος να εκφράζουμε τον εαυτό μας, τις ανάγκες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, αλλά και να μεταδίδουμε πληροφορίες σε άλλους. Είναι μια διαδικασία με την οποία καταλαβαίνουμε τους άλλους και επιδιώκουμε να γίνουμε κατανοητοί. Είναι ο τρόπος που δημιουργούμε και μοιραζόμαστε πληροφορίες τόσο λεκτικά όσο και μη λεκτικά.

Περισσότερα...

Τί συμβαίνει όταν θυμώνουμε;

Ο θυμός θα μπορούσε να οριστεί ως η απάντηση σε ένα αίσθημα αδικίας που μας έθιξε ή στρέφεται εναντίον των συμφερόντων μας. Είναι ένα συναίσθημα που περιλαμβάνει γνωστικά, φυσιολογικά και συμπεριφορικά στοιχεία, σε ένα εξωτερικό ή εσωτερικό γεγονός, το οποίο γίνεται αντιληπτό ως απειλή / παραβίαση / αδικία.

Περισσότερα...

Τραύμα

Το συναισθηματικό και ψυχολογικό τραύμα είναι το αποτέλεσμα εξαιρετικά πιεστικών γεγονότων, που καταστρέφουν την αίσθηση της ασφάλειας, κάνοντάς μας να αισθανθούμε αβοήθητοι σε έναν επικίνδυνο περιβάλλον. Οι τραυματικές εμπειρίες δεν αφορούν μόνο περιπτώσεις απειλητικές για τη ζωή ή την ασφάλεια, αλλά κάθε κατάσταση που μας αναγκάζει να αισθανθούμε συγκλονισμένοι και απομονωμένοι, ακόμα και αν δεν συνεπάγεται σωματική βλάβη.

Περισσότερα...