Τα προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά και στους εφήβους επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα τους δημιουργώντας μια αυξανόμενη αβεβαιότητα για το μέλλον και την μετέπειτα εξέλιξη τους. Οι ψυχικές και αναπτυξιακές διαταραχές, τα προβλήματα συμπεριφοράς, το άγχος, οι  ανασφάλειες χρήζουν εξειδικευμένης παρέμβασης με στόχο την ανακούφιση, την στήριξη και την εξατομικευμένη παροχή βοήθειας.

 

Οι δυσκολίες μπορεί να είναι:

Δυσκολία προσαρμογής στο σχολείο, άγχος αποχωρισμού, δυσκολίες ύπνου και διατροφής, ενούρησης, διαταραχές λόγου, τραυλισμός, προβλήματα συμπεριφοράς, εκρήξεις θυμού ή κατάθλιψη, προβλήματα επικοινωνίας,  ψυχοσωματικά συμπτώματα κλπ. Προβλήματα μάθησης-συγκέντρωσης-προσοχής, δυσκολία στις σχέσεις με τους γονείς ή τους συνομηλίκους, επιθετικότητα, αδελφική ζήλεια, αλλαγή στη ζωή του παιδιού μετά τη γέννηση ενός ακόμα παιδιού, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση (επικείμενο διαζύγιο των γονέων, πένθος κ.α.), ασθένειες των παιδιών ή των γονιών τους, τραυματικά γεγονότα στην οικογενειακή ζωή, διαταραχές αυτιστικού φάσματος.

 

Πρωταρχικό μέλημα αποτελεί η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση της φύσης των δυσκολιών των παιδιών και της οικογένειας. Σημαντικό ρόλο για εμάς διαδραματίζει όχι μόνο η αιτιολογία και τα συμπτώματα των δυσκολιών αλλά κυρίως μια ολιστική προσέγγιση των θεμάτων που προβληματίζουν τα παιδιά, τους εφήβους και τις οικογένειές τους. Με βάση τα παραπάνω και πάντοτε δίνοντας προτεραιότητα στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου που προσέρχεται στο κέντρο μας, προτείνουμε το καταλληλότερο σχήμα θεραπευτικής παρέμβασης. Ειδικότερα με κύριο άξονα τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης, αποδοχής, κατανόησης  και σταθερότητας  προσφέρουμε ένα  εύρος θεραπειών τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό επίπεδο διασφαλίζοντας τη βελτίωση της επικοινωνίας  και της ποιότητας ζωής του παιδιού και της οικογένειας.

Ένα συχνό ερώτημα των γονέων αλλά και των ίδιων των παιδιών είναι γιατί να απευθυνθούν σε ειδικό. Ερχόμενοι σε επαφή με ένα ειδικό έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και να έχουμε ένα χώρο όπου οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας εκφράζονται χωρίς φόβο, ντροπή και με τη σιγουριά ότι δεν θα απορριφθούμε, ούτε θα αποδοκιμαστούμε για αυτά. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα μιας αμοιβαίας δέσμευσης μεταξύ των εμπλεκομένων στη θεραπεία όπου δίνεται ο απαραίτητος χρόνος και υπομονή για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων θεραπευτικών στόχων.

 

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία

Η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται όπου και αν χρειαστεί με την εποπτεία του παιδοψυχίατρου και πάντοτε προς όφελος του παιδιού. Κατά τη θεραπευτική διαδικασία τα παιδιά συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες όπως π.χ. ζωγραφική, πλαστελίνη και άλλα εικαστικά ερεθίσματα προκειμένου να εκφραστούν πιο ελεύθερα και με τρόπο που διευκολύνει ανάλογα με το ηλικιακό και γνωστικό υπόβαθρο.

Οι γονείς δεν είναι αμέτοχοι παρατηρητές αλλά συμμετέχουν και εκείνοι έχοντας τη δική τους συμβουλευτική υποστηρικτική συνεργασία όπου  τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους σχετικά με την πορεία του παιδιού τους, αλλά και να υποστηρίξουν τη θεραπεία του παιδιού με την δική μας κατάλληλη καθοδήγηση.

Στόχος είναι τα παιδιά και οι γονείς να ανακτήσουν και να αποκτήσουν καινούργιες δεξιότητες, ώστε τα προβλήματα που τους ταλανίζουν να μην μοιάζουν πια τόσο αξεπέραστα και δυσβάσταχτα.