ΟΜΑΔΕΣ ΕΜΨΥΧΩΣΗΣ 

Οι ομάδες εμψύχωσης έχουν προληπτικό χαρακτήρα και σκοπός τους είναι η συναισθηματική και κοινωνική αγωγή του παιδιού και του εφήβου. Συγκεκριμένα στοχεύουν να βοηθήσουν το παιδί και τον έφηβο να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του και τα συναισθήματα του, ενώ παράλληλα μέσω της αλληλεπίδρασης, της επικοινωνίας και της επαφής με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, να μάθει πώς να είναι μέλος και να ανήκει σ’ αυτή.

Μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής, σεβασμού και εμπιστοσύνης, χωρίς το φόβο της απόρριψης, του σωστού και του λάθους και με βασικά μας εργαλεία το παιχνίδι, την τέχνη και τη μάθηση δίνουμε τη δυνατότητα σε καθένα από τα μέλη της ομάδας να περάσει ωραία και δημιουργικά το χρόνο του, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνεται ψυχικά καθώς ενισχύεται η συναισθηματική του έκφραση, ο δημιουργικός και κριτικός τρόπος σκέψης του, η φαντασία του, οι  κοινωνικές και επικοινωνιακές του δεξιότητες.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι κυριότεροι στόχοι/θεματικές ενότητες των ομάδων:

 • Αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων
 • Δεξιότητες επικοινωνίας
 • Ενίσχυση αυτοαντίληψης και αυτοεκτίμησης
 • Αντιμετώπιση αγχογόνων καταστάσεων
 • Κοινωνική επάρκεια-Κοινωνικές δεξιότητες
 • Διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων

Οι ομάδες εμψύχωσης σχεδιάζονται και συντονίζονται από παιδοψυχολόγο-ψυχοπαιδαγωγό με συχνότητα μια φορά εβδομαδιαίως.

 

ΟΜΑΔΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ

Οι Μουσικοκινητικές – Χορευτικές Ομάδες αποτελούν έναν ευεργετικό συνδυασμό μουσικής και κίνησης! Τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια της Συνύπαρξης, της Συνεργασίας, του Σεβασμού και της Πειθαρχίας με συνομήλικούς τους!

Μέσα από χορευτικά παιχνίδια, το παιδί μαθαίνει να αποδέχεται, να παρουσιάζει και τελικά να αγαπάει τον εαυτό του «χτίζοντας» την αυτοπεποίθησή του. Γνωρίζει να αποδέχεται την διαφορετικότητα του διπλανού του, διαπιστώνει τις ικανότητες του και καταφέρνει να ξεπερνάει τα όρια του εαυτού του!

Και όλα αυτά ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΝΤΑΣ!!!

 

ΟΜΑΔΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Μέσα από τα εξωτερικά προγράμματα (επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, πάρκα δραστηριοτήτων παιδιών, σινεμά, χώρους εστίασης) τα παιδιά και οι έφηβοι αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, έρχονται σε επαφή με την φύση και τα ζώα μαθαίνοντας αξίες όπως σεβασμός, ηθική, όρια, φροντίδα!

Εμπλουτίζουν τις καθημερινές τους εικόνες και εμπειρίες μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας γνώση γύρω από νέα πράγματα, δουλεύοντας παράλληλα το κομμάτι των διαπροσωπικών σχέσεων, της επικοινωνίας, της υπευθυνότητας αλλά και της αυτοεκτίμησης – αυτοπεποίθησης. 

 

ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Στο τμήμα των εικαστικών τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να βγουν από το άγχος της ημέρας και να μπουν στον κόσμο των χρωμάτων!!! Σκοπός των μαθημάτων είναι να γνωρίσουν τα παιδιά νέες διόδους για να εκφραστούν, να αποτυπώσουν τις ιδέες τους και τα συναισθήματα τους.

Μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδικασία ενισχύεται η αισθητική, η δεξιοτεχνική ικανότητα, ο δημιουργικός τρόπος σκέψης και η φαντασία των παιδιών, ενώ παράλληλα η επαφή με τις Τέχνες συμβάλλει και στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Στα μαθήματα οι δραστηριότητες, που επιλέγονται, στοχεύουν να αφήσουν ελεύθερο το εκφραστικό προφίλ του κάθε παιδιού, αλλά και να ενισχύσουν βασικές τους δεξιότητες (κινητικές, αντιληπτικές).

Εκτός από τη ζωγραφική, τα παιδιά έρχονται σε επαφή και με άλλα υλικά και διαδικασίες, υλικά ελεγχόμενα και υλικά πιο “ρευστά”, ανάλογα με τη διάθεση και την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού (τέμπερες, κολλάζ, πηλός, κατασκευές κα), ώστε το παιδί να διευρύνει τη γκάμα των εκφραστικών εργαλείων που μπορεί να αξιοποιήσει.

Στόχος εκτός από τη μάθηση του παιδιού, είναι και η ικανοποίηση που δίνει το ίδιο ταξίδι... Σας καλούμε λοιπόν, να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας και να δηλώσετε συμμετοχή.

 

ΟΜΑΔΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Τα παιδιά αγαπούν τη μουσική και μέσα από αυτή μαθαίνουν να επικοινωνούν και να εκφράζονται. Τα παιχνίδια μουσικής  μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν μέσο για την ανάπτυξη των προσωπικών κοινωνικών και δημιουργικών μας ικανοτήτων. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να:

 • συμμετέχουν ενεργά ή/και παθητικά σε δραστηριότητες,
 • εκφράζουν τα συναισθήματά τους,
 • χρησιμοποιούν μουσικά όργανα και επικοινωνούν μέσα από την μουσική.

 

Η μουσική μπορεί παράλληλα να βοηθήσει τα παιδιά να βελτιώσουν και τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Η συμμετοχή των παιδιών σε μια μουσική ομάδα τα βοηθά να μιμούνται και να αλληλοεπιδρούν, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να συμμορφώνονται ανάλογα με τους κανόνες του ομαδικού συνόλου.

 

Στο μουσικό παιχνίδι, η ομάδα ξεκινάει με το τραγούδι του καλωσορίσματος στην ομάδα και τελειώνει με το τραγούδι «Αντίο». Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία του χαιρετισμού προς την ομάδα καθώς και τα ονόματα των μελών της.

 

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως το ομαδικό παίξιμο μουσικών οργάνων. Το ομαδικό μουσικό παιχνίδι μπορεί να ενισχύσει και τη μη λεκτική επικοινωνία.

 

Τα μουσικά παιχνίδια είναι ομαδικά και γι’ αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά για την βελτίωση  της κοινωνικής συμπεριφοράς. Επιπρόσθετα, η μουσική βοηθάει στη χαλάρωση και στη μείωση των παρορμητικών ή επιθετικών συμπεριφορών.

 

Στις ομάδες μουσικής  το παιδί μοιράζεται, εκφράζεται, μαθαίνει, αλληλεπιδρά  και δημιουργεί, και αυτό του προκαλεί ένα αίσθημα ασφάλειας και αρμονίας.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις μουσικές δραστηριότητες που ενισχύουν τις κοινωνικές δεξιότητες:

 

 • η ανταλλαγή και διανομή των μουσικών οργάνων
 • η μη λεκτική επικοινωνία μέσω τον ήχων του μουσικών οργάνων
 • η υπομονή και  αναμονή της σειράς  για συμμετοχή σε μια δραστηριότητα
 • η κατανόηση των κανόνων του μουσικού παιχνιδιού
 • η ανάπτυξη λεκτικών δεξιοτήτων μέσω του μουσικού παιχνιδιού
 • η ενίσχυση της φαντασίας μέσω του μουσικού παιχνιδιού

 

Σε κάθε ομάδα μουσικής υπάρχει σταθερή δομή στις δραστηριότητες (αρχή, μέση και τέλος), ώστε να γνωρίζουν τα παιδιά τι να περιμένουν σε κάθε μέρος του μουσικού μαθήματος.

Ένα ευχάριστο ομαδικό μουσικό μάθημα.

                                                    

 

Ατομικό Μάθημα Μουσικού Οργάνου

Η εκμάθηση της μουσικής και ενός οργάνου, εκτός από τη συντροφιά που μας προσφέρει, ανοίγει πλήρως τους ορίζοντές μας.

Πλεονεκτήματα της ενασχόλησης με ένα μουσικό όργανο:

 1. Βελτιώνει τη μνήμη.
 2. Βελτιώνει τη διαχείριση του χρόνου  και τις οργανωτικές ικανότητες.
 3. Διδάσκει επιμονή.
 4. Βελτιώνει την ανάγνωση και τις δεξιότητες κατανόησης.
 5. Μας κάνει πιο υπεύθυνους. Κάθε όργανο χρειάζεται ξεχωριστή φροντίδα, καθώς γίνεται αργά ή γρήγορα κομμάτι του εαυτού μας. 
 6. Ακονίζει την αυτοσυγκέντρωση.
 7. Βοηθά να εκφραστούμε. Η μουσική αποτελεί για όλους πηγή έκφρασης.
 8. Προωθεί την κοινωνικότητά μας.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να στείλω το παιδί μου μουσική;

Οι θετικές επιδράσεις της πρώιμης μουσικής εκπαίδευσης στα παιδιά δε χωρούν πλέον αμφισβήτηση. Η μουσική εξισορροπεί με «μαγικό» τρόπο τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου σε μικρούς και μεγάλους. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως η μουσική εκπαίδευση βοηθάει τα παιδιά να γίνουν πιο έξυπνα, πιο ισορροπημένα και πιο κοινωνικά. Το παιδί σας δε χρειάζεται απαραίτητα να γίνει δεξιοτέχνης μουσικός για να δρέψει αυτά τα οφέλη! Και μόνο το να λαμβάνει μαθήματα μουσικής είναι αρκετό.

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του παιδιού. Είναι ένας τρόπος να εκφράσει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του, ακόμη κι όταν δεν έχει αναπτύξει πλήρως την ικανότητα έκφρασης μέσω λέξεων. Οι νότες θα γίνουν ο δικός του οδηγός και τρόπος έκφρασης του.